♥ Hirttivaaran Halavattu

Nimi Hirttivaaran Halavattu "Halla" Rekisterinumero VH20-018-0795
Rotu, skp suomenhevonen, ori Kasvattaja Hirttivaara, VRL-05594
Säkä, väri 146cm, cremello (ee/Aa/CrCr) Omistaja Hirttivaara, VRL-05594
Syntymäaika 08.08.2020, Suomi Painotuslaji kouluratsastus
Ikä, ikääntyminen 6v (08/21)*, n. 3kk=1v** Koulutustaso ko. heA
Saavutukset -

* täyttänyt 3v 08.11.2020 / ** 3v asti 1kk=1v :: virtuaalihevonen / a sim-game horse


© tallin omaisuutta

Halla on hoitotilanteissa ihan mukava. Se antaa suorittaa hoitotoimenpiteet ilman suurempia mutinoita, nostaa jalat pyydettäessä eikä hääräile turhia. Varusteita pukiessakaan ori ei vänkyröi turhia. Karsinassaan ori voi pitää hieman möykkää muiden hevosten kulkiessa ohitse tai jos ruoka ei ole ajallaan kupissa.

Taluttaessa Halla kulkee itsevarmasti ja aktiivisesti ympäristöään tarkkaillen, muttei aina muista katsoa eteensä ja mihin astuu. Tarhaan päästettäessä ori on malttamaton, mutta malttaa juuri ja juuri odottaa riimunnarun irrottamista. Tarhasta hakiessa ori on yleensä portilla vastassa ja antaa helpommin kiinni.

Ratsuna Halla on melko nöyrä ja kuuliainen. Jos orilla on ollut monta vapaapäivää putkeen, se kerää herkästi ylimääräistä energiaa, joka yleensä purkautuu sitten liikutuksessa orin sinkoillessa päättömästi ympäriinsä ja satunnaisesti pukitellessa. Säännöllinen liikutus on siis tärkeää Hallan kanssa. Vanhemmiltaan ori on perinyt hienot liikkeensä, joiden ansiosta Halla onkin parhaillaan kouluratsuna.

Suku

i. Hirttivaaran Helekutti
VH18-018-2244 / vkk sph 146cm
koulupainotus (heA)

PP-MVA
ii. Turmeltajan Hilikutti
VH16-018-1267 / trt sab sph 145cm
SLA-II, KERJ-I, ERJ-I
iii. Ähäkutti
VH16-018-1225 / trt sb sph 144cm
SLA-I*, KRJ-II, ERJ-II
iie. Verenpunahilkka
VH15-018-1531 / prt sph 148cm
KTK-III, SLA-I, KERJ-I, ERJ-I
ie. Raitulan Haltia
VH16-018-1069 / cre sph 144cm
PP-MVA, SLA-II, SV-III
iei. Sielukas
VH15-018-1586 / vkk sph 147cm
VIP MVA Fn, PP-MVA, KTK-II, SLA-II, Premier
iee. Raitulan Haltia
VH15-018-1921 / vkk sph 143cm
VIP MVA Fn, KTK-III
e. Rosin Kuvajaenen
VH14-018-0478 / vkk sph 147cm
koulu- & estepainotus (heA/90cm)

PP-MVA, SV-II
ei. Voittoisa Hopea
VH12-018-0964 / hprnvkk sh 152cm
VIP MVA Fn, KTK-I
eii. Hurman Voitontahto
VH12-018-0312 / vkk sh 157cm
eie. Kadonnut Kaupunkiin
VH11-018-0717 / hpm sh 147cm
VIP MVA Fn, KTK-II
ee. Kalaman Kalapee KIR
VH04-018-7863 / vrt sph 145cm
VIP MVA Fn, KTKII, YLA2
eei. Kalmankeisari
trt sph 138cm
eee. Vakina
VH00-018-9785 / rt sh 151cm

Isälinja: Hirttivaaran Helekutti - Turmeltajan Hilikutti - Ähäkutti (3)
Emälinja: Rosin Kuvajaenen - Kalaman Kalapee KIR - Vakina (3)
Sukukatokerroin: 1

Jälkeläiset

Periyttäminen: Jälkeläiset:
Taidot
 • Nopeus: taso 4/7 (normaali)
 • Kestävyys: taso 4/7 (normaali)
 • Hyppykapasiteetti: taso 5/7 (hieman normaalia parempi)
 • Ketteryys: taso 4/7 (normaali)
 • Liikkeet: taso 5/7 (hieman normaalia parempi)
Luonteenpiirteet
 • Rohkeus: taso 4/7 (neutraali)
 • Kuuliaisuus: taso 4/7 (normaali)
 • Temperamentti: taso 5/7 (melko temperamenttinen)
 • Herkkyys: taso 4/7 (normaali)

Pohjautuu Arnikan periytymisjärjestelmään virtuaalihevosille (v. 1.0), lue lisää

Kilpailukalenteri

VSR :: vain sijoitukset
 • 30.06.2021 VSR kutsu Helppo A -- 6/65 (VSR-cup)
Porrastetut kilpailut

Tarkista ominaisuuspisteet & kilpailustatistiikka
tila: kilpailee

 • kouluratsastus / kilpailee
  maksimitaso: 4

Hoito-ohjeet

Yleistä: Tarhaus:
 • Tarkista karsina & tarhaus täältä
 • Varusteiden väri musta ja sininen
 • Sido kiinni tai siirrä pois karsinasta siivouksen ajaksi
 • Riimu jää päähän tarhauksen ajaksi
 • Ketju turvan yli taluttaessa
 • Sateella sadeloimi, pikkupakkasilla ulkoloimi ja tarvittaessa kaulakappale, kovilla pakkasilla kaulakappaleellinen toppaloimi - mahdollinen talliloimi jää aina ulkoloimen alle
Hoitaminen: Liikutus:
 • Sido kiinni hoitamisen ajaksi
 • Vohveliloimi päälle jos hikinen liikutuksen jälkeen
 • Liikutuksen jälkeen tarjottava vettä
 • Talvisin loimiklippaus
 • Maastoon vähintään kerran viikossa

Päiväkirja

30. toukokuuta 2021, Laidunkauden alku
Hirttivaaran hevoset olivat saaneet totutella vihreään heinään pikkuhiljaa kuluneen kuukauden aikana. Viimeisen viikon keli oli ollut hieman vaihtelevampi ja vettä oli tullut välillä enemmän kuin tarpeeksi, mutta nyt ennustuksissa luvattiin jo muutosta parempaan. Koska kelit vaikuttivat sopivan suotuisilta ja laitumetkin olivat ennättäneet kuivahtaa, oli aika päästää tallin nuoremmat orit laitumelle. Halla päätettiin päästää nuorempien orien kanssa laitumelle, että se saisi hieman ansaittua lomaa ja lepoa ratsuiluhommista, sillä olihan se vielä kasvava nuori hevonen.

Toukokuun viimeisenä sunnuntaina orit saivat heinät ja väkirehut karsinoihinsa. Nuoriso oli valmisteltu laidunkautta varten pienentämällä väkirehun määrää ja ottamalla kaikilta kengällisiltä yksilöiltä kengät pois, ihan vain tapaturmien minimoimiseksi. Kun laitumen ruoho aamupäivällä vaikutti sopivasti kuivaneelta, lähdettiin laitumelle lähtevää viisikkoa taluttamaan kohti tallin läheisyydessä sijaitsevaa laidunaluetta. Laitumelle laskettavista oreista viisivuotias Halla olisi vanhin, loput (Pottu, Kalle, Tulio ja Rulla) parivuotiaita.

Lyhyt talutusmatka sujui hyvin ja kaikki orit käyttäytyivät pääsääntöisesti täysin asiallisesti, vaikka kulkuvauhti yltyikin välillä melko rivakaksi. Halla kulki jonon kärjessä itsevarmasti, mutta yritti välillä tuijotella takanaan tulevia muita oreja ja meinasi tästä syystä pariin otteeseen komastella omiin jalkoihinsa. Laitumen puolella riimujen irrottamista odottaessa ilmassa oli selkeästi pientä malttamattomuutta ja kun vapaus viimein koitti, ampaisi lauma täyttä laukkaa kohti laitumen kaukaisinta päätyä. Kavioista kantautuva melu oli valtava. Läheisen pihattotarhan yleensä niin seesteiset tammatkin intoutuivat ilakoimaan omassa aitauksessaan.

Jonkin aikaa ori jaksoivat ilakoida ja painia keskenään, kunnes yksi toisensa jälkeen ne alkoivat keskittyä syömiseen. Mitään kovin hurjaa välien selvittelyä ei onneksi nähty ja muita hieman vanhempi Hallakin vaikutti tulevan ihan hyvin juttuun nuorempien lajitovereidensa kanssa. Kokoerokaan ei onneksi ollut valtava, sillä onhan Halla pienhevoskokoinen.

5. elokuuta 2021 :: Suomenhevosten ikäryhmäkilpailuissa (kutsu)
Kesän hirmuhelteet eivät olleet vielä täysin hellittäneet, kun suuntasimme Hallan kanssa kohti suomenhevosten ikäryhmäkilpailuita. Matka tapahtumapaikalle ei siis ollut mitenkään miellyttävimmästä päästä hevosen kuin auton matkustamon puolella grillautuvien ihmisten mielestä, mutta perille päästiin hengissä koko poppoo. Valkea ori oli selkeästi tyytyväinen päästessään kopista pois edes aavistuksen viileämpään ulkoilmaan, jossa sille etsittiin edes hieman varjoisa paikka odotella omia suoritusvuorojaan. Halla edustaa Hirttivaaraa viisivuotiaiden luokassa, joten sen päivän ohjelmaan kuuluu tänään rakennearvostelu, helppo C -tasolla suoritettava kouluohjelma sekä estekoe tasolla 80 cm.

Ensimmäisenä vuorossa oli rakennearvostelu. Halla käyttäytyi mukavan asiallisesti arvioinnin ajan, vaikka olikin selkeästi kiinnostunut ympäristöstä ja muista hevosista. Hyvä käytös ei kuitenkaan rakennearvostelussa auta ja ori jäi valitettavasti palkinnoitta tässä osuudessa. Kokonaiskilpailua ajatellen tämä tulos kerrytti orin pistesaldoa neljällä pisteellä. Pienen tauon jälkeen Hallan kanssa suunnattiin ensimmäiseen ratsastuskokeeseen, helppo C -tasolla suoritettavaan koulukokeeseen, jossa arvosteltaisiin askellajeja, ratsastettavuutta ja yhteistyöhalukkuutta. Halla suoritti kouluosuuden erinomaisen hyvin hankalista sääolosuhteista huolimatta ja sijoittui 21 kilpailijan joukosta sijalle kolme. Tästä hyvästä ori sai kahdeksan pistettä sekä menolipun ikäryhmäkilpailuiden koulufinaaliin. Lopulta Hallan kanssa startattiin vielä estekokeessa, jossa estekorkeus oli 80 cm ja arvioinnissa keskityttäisiin hevosen tekniikkaan, kapasiteettiin, laukkaan, ratsastettavuuteen ja yhteistyöhalukkuuteen. Päivä oli tässä vaiheessa jo pitkällä ja helteet vaatineet veronsa, eivätkä esteet muutenkaan kuulu Hallan vahvuuksiin. Rata kyllä suoritettiin lopulta läpi, mutta mitenkään tyylikkäin ja onnistunein suoritus se ei ollut. Sijoituksissakin jäätiin toisiksi viimeisiksi ja ori sai yhden pisteen kokonaistuloksiinsa.

Hallan osalta päivän kokonaissaldo pisteiden osalta oli 13 pistettä, jonka ansiosta ori sijoittui osallistujakaartin puolen välin tienoille 11. sijalle. Toki olimme tavoittelemassa parempaa sijoitusta, mutta orin pääsy koulufinaaliin onneksi hieman laannutti pettymystä.


alkuperäinen ulkoasu © M Layouts / tausta © The Inspiration Gallery / tekijänoikeudet :: tämä on virtuaalitalli / this is a sim-game stable