Hirttivaara

Mangovian Roikale


© Narien vapaat

Nimi: Mangovian Roikale "Kalle" Kasvattaja: Mangovia, VRL-12320
Rotu, sukupuoli: suomenhevonen, ori Omistaja: Hirttivaara, VRL-05594
Säkä, väri: 156 cm, ruunikonkimo (Ee, Aa, Gg)
Syntymäaika, ikä: 10.04.2021 FI, 4v (ikääntyminen) Painotuslaji: esteratsastus
Rekisterinumero: VH21-018-0584 Koulutustaso: RE. 110 cm
Saavutukset: SV-II

VIRTUAALIHEVONEN / A SIM-GAME HORSE

 • III-palk. VSR:n rotunäyttelyssä 31.10.2021 (Aikuiset orit, 20/24)


© flickr / cherie (laukkakuva, estekuva / CC BY-NC 2.0)

Mangovian Roikale, tuttujen kesken Kalle, on tilausvarsa Naellalta Mangoviasta. Kallen on isä on Hirttivaaran kasvattama ja omistama Kukkiksen Töttöröö ja emä Naellan omistama, Routaruusun kasvattama kaunis Ruostelilja. Ori syntyi kauniina kevätpäivänä ja muutti meille Hirttivaaraan heti vieroituksensa jälkeen. Vaikka Kalle ei kasvanutkaan niin ison hevosen mittoihin kuin mitä toivoimme, on ori luonteensa puolesta ollut huomattavasti helpompi ja miellyttävämpi, mitä vanhemmat tuntien olisi osannut odottaa.

Kalle on vanhempiaan lauhkeampi tapaus ja sitä on usein kuultu kuvailtavan sanoilla mukava ja hyväntuulinen. Hoitotilanteissa ori malttaa pysytellä melko kuuliaisesti paikoillaan ja antaa suorittaa tarvittavat hoitotoimenpiteet sekä varustamisen ilman ongelmia. Vedestä Kalle ei kuitenkaan pidä, joten pesupäivät orin kanssa eivät aina ole kovinkaan helppoja. Kalle on helppo kengittää, mutta eläinlääkärin seurassa se saattaa olla hieman varuillaan. Karsinakäytökseltään ori on rauhallista sorttia ja ori mielellään seuraileekin tallikäytävän tapahtumia karsinastaan.

Taluttaessa Kalle on melko reipas, mutta kuitenkin kuuliainen. Kotioloissa orin taluttaa hyvin ihan tavallisella riimunnarullakin, mutta vieraassa paikassa ketjunaru saattaa olla parempi valinta. Tarhaan päästettäessä ori on melko malttavainen ja tarhasta hakiessa se antaa pääasiassa hyvin kiinni. Kalle tarhaa Pottu-orin kanssa yhdessä ja kaksikko on tuntenut toisensa varsasta saakka. Välillä kaksikko innostuu purkamaan ylimääräisiä energioita intoutumalla joskus kovin hurjankin näköiseen leikkiin, mutta yleensä orit seuraavat tallipihan menoa kumpikin omasta vakiokyttäyspaikastaan.

Myös ratsuna Kalle on kovin erilainen kuin vanhempansa. Ori on huomattavasti lauhkeampi ja se osaa paremmin keskittyä suoritettaviin tehtäviin. Yleisesti ottaen Kalle vastaa hyvin apuihin ja on melko herkkä ratsastaa. Kouluratsastuksessa ori on toimiva peli, joka tekee pitkälti kaiken, mitä siltä keksii pyytää. Kuitenkin kovasti hämmentyessään Kalle puskee herkäesti lapa edellä tai alkaa pysähtelemään. Esteillä Kalle on omimmassa elementissään, sillä se pitää kovasti hyppäämisestä ja onkin siinä melko hyvä. Ori toimii myös maastossa, mutta joku hevoskaveri on hyvä olla mukana - yksin maastoillessa Kalle voi olla kovin jännittynyt ja säikky, mutta kaverin kanssa tällaista ongelmaa ei juurikaan ole.

Kalle on melko leppoisa matkustaja, eikä sen kanssa yleensä tule ongelmia lastauksessa taikka matkan aikana. Kilpailupaikoilla Kalle voi kuitenkin olla hieman vireämpi kuin kotioloissa, muttei kuitenkaan mikään ihan mahdoton tapaus.

Suku

i. Kukkiksen Töttöröö
VH16-018-2604 / rnkm sh 157 cm
estepainotus (120cm)

PP-MVA, PKK-V, SLA-II, ERJ-III, SV-II, EV-I
ii. Kukkiksen Tsädääm
VH12-018-0414 / rnkm sh 156 cm
SLA-II, YLA2, SV-III
iii. Kukkiksen Mikitin
VH06-018-3730 / rn sh 158 cm
iiii. SAS' LeAm Mantan Mikki
YLA3
iiie. Tauon Paikka
YLA3, Jälk. C
iie. Kukkiksen Kastehelmi
VH12-018-0422 / rnkm sh 153 cm
iiei. Elperi
YLA3
iiee. Lähiön Lapsi
ie. Moon Loviatar
VH14-018-1254 / rtkm sh 155 cm
PP-MVA, PKK-V, ERJ-II, SLA-I, YLA2, SV-I
iei. Moon Verjnuarmu
VH13-018-1104 / rtkm sh 155 cm
SLA-I, ERJ-II, YLA1, Jälk. C
ieii. Verjvala
YLA3
ieie.Pohjolan Tuuli-Kuiskaus
iee. Moon Oskariina
VH13-018-1108 / rt sh 160 cm
KTK-II, SLA-I, ERJ-II, YLA1, Jälk. C
ieei. Myrskuherran Osku
KTK-III, SLA-II, ERJ-I, YLA2
ieee. Typyn Haavekuva
e. Ruostelilja
VH20-018-0985 / trn sh 158 cm
yleispainotus (heA / 110 cm)

SV-II, KV-II, KEV-I
ei. Kalman Ruosteluoti
VH18-018-0950 / m sh 157 cm
SV-I, EV-II
eii. Kalman Surmanluoti
VH18-018-0868 / m sh 153 cm
eiii. Surmansuukko
KTK-I, ERJ-I, KERJ-I
eiie. Jokerikuningatar
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
eie. Ruostemuumi
VH18-018-0302 / rt sh 152 cm
KTK-III
eiei. Ruosteessako
KTK-II, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
eiee. Muumimma
Ch, KTK-II, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, VVJ-I
ee. Mörkövaaran Miekkalilja
VH17-018-0257 / prt sh 157 cm
eei. Villahaan Vallankaipuu
VH16-018-0871 / prt sh 153 cm
SLA-I, KRJ-I, ERJ-I
eeii. Vallan Mainio
SLA-II, KRJ-I, ERJ-I, Jälk. AB
eeie. Hippunen
SLA-II, KRJ-I, ERJ-I, Jälk. C
eee. Turmeltajan Varjosointu
VH16-018-1528 / trt sh 160 cm
SLA-I*, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
eee i. Varjosoturi
KTK-III, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-II
eee e. Haavesointu
KERJ-I, SLA-I, KRJ-I, ERJ-I, Jälk. B

Isälinja: Kukkiksen Töttöröö - Kukkiksen Tsädääm - Kukkiksen Mikitin - SAS' LeAm Mantan Mikki (4)
Emälinja: Ruostelilja - Mörkkövaaran Miekkalilja - Turmeltajan Varjosointu - Haavesointu (4)
Sukusiitosprosentti: 0%
Sukukatokerroin: 1

Kallen suku on käytännössä tasan nelipolvinen, mutta viidennestä suvusta löytyy tamma Amanta, joka on Kallen isänisänisänisänemä.

Periyttäminen

Nopeus ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ Rohkeus ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆
Kestävyys ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ Kuuliaisuus ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆
Hyppykapasiteetti ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ Temperamentti ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆
Ketteryys ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ Herkkyys ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆
Liikkeet ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ Lue lisää

Jälkeläiset

Kilpailukalenteri

Näyttelyt

 • 03.10.2021 NJ kutsu Suomenhevosorit, tuom. alaera -- 10/12 SA

Porrastetut kilpailut

Porrastettujen ominaisuuspisteet & kilpailustatistiikka
tila: kilpailee

 • ERJ esteratsastus / kilpailee
  maksimitaso: 5

Hoito-ohjeita

 • Tarkista karsina & tarhaus täältä
 • Sidottava kiinni hoitotoimenpiteiden ajaksi
 • Riimu jää päähän tarhauksen ajaksi
 • Ketju tarvittaessa turvan yli taluttaessa, kotioloissa ketjulle kuitenkaan harvemmin tarvetta
 • Kovalla sateella ja pikkupakkasilla sadeloimi, kovemmilla pakkasilla toppaloimi, villaloimi tarvittaessa jos hikinen liikutuksen jälkeen
 • Enkkusuitsissa ei tarvitse käyttää turparemmiä
 • Maastoesteille ja vauhdikkaammille maastolenkeille tarvittaessa martingaali
 • Hivutussuojat takasiin aina ratsastettaessa, lisäksi esteille ja maastoon tarvittaessa jännesuojat ja putsit etusiin


Varusteista kiitos EQP, Oddpixel & Sokka Luxuries

Päiväkirja

12. huhtikuuta 2021, Saapuminen Hirttivaaraan
Kallea oltiin käyty katsomassa sen varsa aikana useasti, mutta viimeinkin koittaisi se hetki, kun pikkupoika pääsisi muuttamaan Hirttivaaraan. Kalle oli vieroitettu emästään hieman aikaisemmin ja kaksikko oli saanut viettää joitakin päiviä totutellen siihen, etteivät ne viettäisi enää aikaa keskenään. Kalle oli kuulemma huudellut emänsä perään enemmän kuin se Kallen perään, mutta kaiken kaikkiaan vieroitus oli sujunut niin hyvin kuin olisi voinut toivoa. Tänään olisi kuitenkin se päivä, kun Kalle haettaisiin kotiin.

Hirttivaaran hevoskuljetuskalusto kurvasi Mangovian pihaan maanantai-iltapäivänä. Inkeri oli tullut hakemaan Kallea yhdessä Viljan kanssa ja kaksikko vaihtoi muutaman sanan Naellan kanssa, ennen kuin tämä johdatti heidät Kallen karsinalle. Kalle oltiin harjattu ja laitettu matkustusvalmiuteen Mangovian talliporukan toimesta, joten Inkerin ja Viljan tarvitsisi enää saada Kalle lastattua auton kyytiin. Inkeri otti Kallen taluttaakseen ja kaksikko suuntasi kohti kuljetusautoa, jossa Kallen matkaseuralainen, työhevostamma Terttu sitä jo odottelikin.

Kun Kalle oli astumassa lastaussillalle, Terttu käänsi kuljetusautossa katsettaan sen verran, että näki, kuka kyytiin olisi oikein tulossa. Ori hieman valpastui ja empi hetken, mutta kipusi sitten kyytiin muutaman pienen loikan turvin. Kallea oltiin totutettu jo varsa-aikana kuljetusautoihin ja trailereihin sekä matkustamiseen, joten mikään täysin uusi juttu tämän päivän reissu ei sille olisi. Matkustuskerta olisi kuitenkin ensimmäinen ilman sen emän antamaa turvaa.

Kallen löydettyä paikkansa kuljetusautossa se rupesi heti napsimaan heinänkorsia heinäpussista. Terttu ei ollut juurikaan huomioinut nuorta oria, eikä Kallekaan oikeastaan ollut kovinkaan kiinnostunut Tertusta. Alkumatkasta hevstosten kuljetustilasta kuului hieman kolinaa, mutta kamerasta Inkeri ja Vilja pystyivät näkemään, että Kalle vain yritti löytää ja ylläpitää tasapainoaan hieman kuoppaisella ja mutkaisella tiellä. Loppumatka sujuikin jo hyvin ja hevoset vaikuttivat rauhallisilta koko matkan Hirttivaaraan saakka.

30. toukokuuta 2021, Laidunkauden alku
Hirttivaaran hevoset olivat saaneet totutella vihreään heinään pikkuhiljaa kuluneen kuukauden aikana. Viimeisen viikon keli oli ollut hieman vaihtelevampi ja vettä oli tullut välillä enemmän kuin tarpeeksi, mutta nyt ennustuksissa luvattiin jo muutosta parempaan. Koska kelit vaikuttivat sopivan suotuisilta ja laitumetkin olivat ennättäneet kuivahtaa, oli aika päästää tallin nuoremmat orit laitumelle. Laidunkauden jälkeen Kalle rupeaakin olemaan jo sen ikäinen, että sen kanssa aletaan pikkuhiljaa harjoitella ratsuhommia ja laittaa satulaa selkään.

Toukokuun viimeisenä sunnuntaina orit saivat heinät ja väkirehut karsinoihinsa. Nuoriso oli valmisteltu laidunkautta varten pienentämällä väkirehun määrää ja ottamalla kaikilta kengällisiltä yksilöiltä kengät pois, ihan vain tapaturmien minimoimiseksi. Kun laitumen ruoho aamupäivällä vaikutti sopivasti kuivaneelta, lähdettiin laitumelle lähtevää viisikkoa taluttamaan kohti tallin läheisyydessä sijaitsevaa laidunaluetta. Laitumelle laskettavista oreista viisivuotias Halla olisi vanhin, loput (Pottu, Kalle, Tulio ja Rulla) parivuotiaita.

Lyhyt talutusmatka sujui hyvin ja kaikki orit käyttäytyivät pääsääntöisesti täysin asiallisesti, vaikka kulkuvauhti yltyikin välillä melko rivakaksi. Kalle kulki kuitenkin koko matkan asiallisesti ja rauhallisesti. Laitumen puolella riimujen irrottamista odottaessa ilmassa oli selkeästi pientä malttamattomuutta ja kun vapaus viimein koitti, ampaisi lauma täyttä laukkaa kohti laitumen kaukaisinta päätyä. Kavioista kantautuva melu oli valtava. Läheisen pihattotarhan yleensä niin seesteiset tammatkin intoutuivat ilakoimaan omassa aitauksessaan.

Jonkin aikaa ori jaksoivat ilakoida ja painia keskenään, kunnes yksi toisensa jälkeen ne alkoivat keskittyä syömiseen. Mitään kovin hurjaa välien selvittelyä ei onneksi nähty ja muita hieman vanhempi Hallakin vaikutti tulevan ihan hyvin juttuun nuorempien lajitovereidensa kanssa. Koska Kalle ja Pottu ovat tarhanneet käytännössä koko ikänsä keskenään, ne liikkuivat myös laitumella melko tiiviisti keskenään ja olivat ensimmäisten joukossa rauhoittumassa syömään hieman kauemmas muista oreista, jotka vielä jonkin aikaa jatkoivat painimista keskenään.

20. heinäkuuta 2021, Suomenhevosvarsojen arvioinnissa
Kalle oli viettänyt helteistä kesää poikaporukassa Hirttivaaran orilaitumella. Nuori ori oli kasvanut paljon kesän aikana ja saanut jonkin verran lihasta, mutta aavistuksen keskenkasvuisen näköinen se kuitenkin vielä oli. Ihan hyvältä kimo ori kuitenkin näytti, eikä sen esittelyä suuremmalle yleisölle tarvitsisi hävetä. Arvointia edeltävänä päivänä Kalle sekä muut näytille vietävät nuoret otettiin sisälle talliin, jossa ne pestiin ja puunattiin. Kalle vaikutti vain tyytyväiseltä päästyään viileään talliin ja pois ötököiden luota. Orin hyvä käytös oli positiivinen yllätys, sillä sitä ei laitumella olon aikan oltu juurikaan käsitelty - toki sitä oli taputeltu, terveydentilaa tarkistettu ja sen kanssa muutenkin seurusteltu aina hevosten kuntoa tarkistettaessa, vesiä viedessä jne, mutta muuten sen kanssa ei oltu tehty oikeastaan mitään.

Arviointipäivän aamuna Kalle ja toverit lastattiin kuljetusautoon. Kalle lastattiin toisena, Potun jälkeen. Kimo lastautui yhtä hyvin kuin ystävänsäkin, eli erittäin mallikkaasti. Orikolmikko käyttäytyi hyvin ja vaikuttivat vain tyytyväisiltä, kun matkaan lähdettiin useamman kaverin voimin. Matka tapahtumapaikalle sujui hyvin, vaikka keli olikin melko lämmin ja matkan aikana pari junttia jurnutti lähes kuljetusauton takapuskurissa kiinni. Kalle ei onneksi vaikuttanut kovasti tästä häiriintyneen, mutta tapahtumapaikan häly ja monet kanssahevoset vaikuttivat nostavan orin kierroksia.

Kalle osallistui kaksivuotiaiden luokkaan. Rakenteestaan se sai 6,8 pistettä kymmenestä ja suvustaan täyden kympin. Rakennearvostelussa ori oli kuitenkin ihan pähkinöinä, eikä malttanut millään pysytellä paikoillaan ja käyttäytyi muutenkin epätoivotusti. Tilanne oli kuitenkin koko ajan esittäjän hallinnassa ja Kallekin rakennearvostelun lopussa muisti taas käytöstavat. Muusta käytöksestään arviointitilaisuuden aikana ori sai sentään 7,5 pistettä kymmenestä. Yhteensä Kalle sai 28,3 pistettä, mikä oikeutti toiseen palkintoon.

5. marraskuuta 2021, Suomenhevosten ikäryhmäkilpailussa (kutsu)
Tapahtumapäivän aamu oli kolea ja kuura peitti pihamaata ja puita. Hevoskuljetusautoon oli juuri sopivasti vaihdettu talvirenkaat pari päivää sitten, joten mahdollisesti liukkaista tienpinnoista ei pitäisi samalla tavalla huolehtia. Ikäryhmäkilpailuiden neljänteen osakilpailuun Hirttivaaraa edustamaan lähtevät Kalle, Pottu ja Keira astelivat jokainen kuljetusautoon reippain, varmoin askelin, eikä tamman läsnäolo tuntunut olevan ongelma orikaksikolle. Matka sujui joutuisasti ja ajokeli oli mitä parhain.

Kalle osallistui tänään nelivuotiaiden luokkaan, joka alkoi rakennearvostelulla. Ori vaikutti vireältä ja se tutki ympäristöään jatkuvasti uteliaan oloisena, mutta se malttoi kaikesta huolimatta keskittyä myös omaan suoritukseensa. Rakenteestaan ori sai kolmannen palkinnon, joten ori avasi kokonaiskilpailunsa pistesaldon kuudella pisteellä. Pienen hengähdystauon jälkeen Kallen kanssa suunnattiin ratsain suoritettavaan askellajikokeeseen, jossa arvioinnin kohteena oli askellajit ja ratsastettavuus. Kalle teki oikein hyvää työtä ja pisti selkeästi parastaan, keskittyen siltä pyydettyihin asioihin täysillä. Tämän ansiosta ori olikin 27 arvioitavan ratsukon joukosta kolmanneksi paras, mikä toi orille kahdeksan pistettä. Askellajikokeesta kiirehdimme Kallen kanssa irtohypytykseen, jonka aikana arvioitiin tekniikkaa, kapasiteettia, laukkaa, asennetta ja yhteistyöhalukkuutta. Kalle jatkoi hyvää suorittamista myös estekujassa ja olikin oman ikäluokkansa toisiksi paras. Kokonaistuloksia ajatellen tästä hienosta suorituksesta irtosi yhdeksän pistettä.

Kallen osalta päivän kokonaissaldo pisteiden osalta oli 23 pistettä. Ori oli myös oman ikäluokkansa paras! Kallen suoritus ylitti kaikki odotukset, sillä ori pääsee jatkamaan koulu- ja estefinaaliin sekä ikäryhmänsä parhaan valintaan. Muistoksi tämän päivän saavutuksistaan ori sai sinivalkean ruusukkeen.

Ikääntyminen

Ikääntyy satunnaisesti.

1-vuotias - 13.04.2021
2-vuotias - 02.05.2021
3-vuotias - 21.07.2021
4-vuotias - 15.10.2021
5-vuotias - 00.00.0000
6-vuotias - 00.00.0000
7-vuotias - 00.00.0000
8-vuotias - 00.00.0000
9-vuotias - 00.00.0000
10-vuotias - 00.00.0000
11-vuotias - 00.00.0000
12-vuotias - 00.00.0000
13-vuotias - 00.00.0000
14-vuotias - 00.00.0000
15-vuotias - 00.00.0000
16-vuotias - 00.00.0000
17-vuotias - 00.00.0000
18-vuotias - 00.00.0000
19-vuotias - 00.00.0000
20-vuotias - 00.00.0000