Hirttivaara

suomenhevosia vuodesta 2008

VIRTUAALITALLI / A SIM-GAME STABLE
...
Ulkoasu © Heidi / Pilvimarja 2022, muokkaus & kaikki muu © VRL-05594 ellei toisin mainita

Muuta

Tältä sivulta voit lukea kanssaharrastajien arvosteluja Hirttivaarasta, tutustua tallin IRL historiikkiin sekä entisiin hevosiin.

Arvosteluja tallista

Kiitos kaikille Hirttivaaran arvostelleille. Otamme mielellämme arvosteluja vastaan esimerkiksi sähköpostitse tai Keskustan kautta. Tuorein arvostelu on listattu ensimmäiseksi.

📝 Arvostellut Bella, 01.12.2021
- Selkeät, siistit sivut (+)
- Kattavat, laajat esittelyt tilasta ja henkilöistä (+)
- Siisti hevoslistaus (+)
- Kattavasti tietoa toiminnasta (+)
- Mielenkiintoinen muuta-sivu (+)
- Hevosten sivut hieman kolkot (-)
- Etusivun linkkilista "tyhjän" näköinen (-)
Hirttivaara on selkeä ja siisti kokonaisuus, jonka sivuja on miellyttävää ja helppoa selailla. Esittelyt ovat kattavia ja laajoja, niin tiloista kuin henkilöistä. Ne ovat mielenkiintoista luettavaa, kuten myös erittäin sisältörikas muuta-sivu. Lisäksi hevoslistaus on toimiva ja selkeä sekä toiminnasta on kerrottu monipuolisesti.
Hevosten sivut ovat hieman kolkot, vaikka ovatkin toimivat ja selkeät kokonaisuutena. Ehkä väri toisi niihin sitä "jotain". Etusivun linkkilista pistää myös hieman silmään, ehkä sekin vaaleutensa takia, joka saa linkit näyttämään hieman mitäänsanomattomilta.
Kokonaisuudessaan Hirttivaara on kuitenkin mielenkiintoinen ja miellyttävä talli.

📝 Arvostellut Päivie, 04.11.2014
- tosi ankea ulkoasu, tämä keli ja tuo harmaus yhdessä.... Ehkä koristekuva isommaksi tai joku värikäs mutta talvinen hevoskuva toisi eloa?
- esittelyyn varmaan tulossa lisää kuvia kunhan valmistuvat? Ainakin odotin paljon laajempaa kuvagalleriaa
- pikkuresolla tuo hevoslistaus menee tosi sekavaksi, kun nimet ym hyppii monelle riville. Mutta ei nyt anneta sen häiritä. Kiva, kun on kuvallinen listaus :)
- hevosten sivut tosi selkeät mutta tyylimäärittelyillä voisi saada vähän kauniimmiksi joitain taulukoita. Mutta joo, selkeät noinkin :)
- koristekuvia vaan kaikkialle lisää, kisakuva/kuva esteradasta/ruusukkeesta tmv esim tuonne toimintasivulle ja muutenkin. Kun on piirtämisen taito niin ei pidetä sitä vakan alla ;)

📝 Arvostellut Sinte, 28.10.2014
+ Siisti ja rauhallinen ulkoasu (tästä on myös miinuskohta)
+ Pointsit pitkästä iästä!
+ Paljon monipuolista tekstiä
+ Kattava muuta-sivu!
- Hieman liiankin yksinkertainen/mitäänsanomaton ulkoasu. Koristekuvat onneksi korjaavat tilannetta, niitä saisi olla mielestäni vieläkin enemmän.
- Hevosten sivuilla nimet jäävät hieman taka-alalle pienen fonttikoon vuoksi

Hirttivaaralla on oikein siisti ja yksinkertainen ulkoasu rauhallisella väriskaalalla – tämä tekee siitä myös hieman mitäänsanomattoman. Koristekuvat korjaavat tilannetta, mutta silti yksinkertaisuus kaipaa "jotakin" lähelleen. Muuta-sivu oli oikein kattava ja mielenkiintoista luettavaa!

IRL historiikki

2008-2009 - alkutaival

Hirttivaara perustettiin kesäkuussa 2008 saatuani ensimmäisen oman tietokoneeni. Tallin perustaminen oli tietynlainen käännekohta vuoden 2005 kieppeillä alkaneen virtuaalihistoriani aikana, sillä Hirttivaaran kanssa siirryin pois freewebsin valmisulkoasuista. Hirttivaara on myös ensimmäinen tallini, joka on pysynyt pystyssa muutamaa kuukautta kauemmin.

Hirttivaara aloitti toimintansa nimellä siittola Kukkakeppi. Tavoitteena oli kasvattaa suomenhevosia valokuvallisista, kilpailleista vanhemmista. Tallin toiminta alkoi muutaman tuontisukuisen suomenhevosen turvin, joista tärkeiminä mainittakoot tammat Tauon Paikka ja Donitsityttö. Tauon Paikasta alkaakin yksi tallin ehdottomasti tärkein tammalinja etenkin tunnearvon osalta. Syksyllä talliin muutti myös muutama muun rotuinen yksilö, näistä maininnan arvoisimpana sittemmin muualle muuttanut ja nyt jo edesmennyt suomalainen puoliveritamma T.H. Universal Wish.

Toiminnallisesti tallin ensimmäinen toimintavuosi ei ollut tallin historiassa kovin tärkeä, sillä keskityimme lähinnä hevostemme kilpailuttamiseen. Talliin ei syntynyt tuolloin vielä yhtäkään varsaa, emmekä itse olleet järjestämässä kilpailuja. Lisäksi aivan vuoden lopulla talli painui pienelle hiljaiselolle ja sille meinasi käydä samalla tavalla, kuin niin monelle muulle talliprojektilleni aikaisemmin.

(Kuva © Jenny K:n vapaasti kopiointisivut)

Vuoden 2009 alussa talli palasi hiljaiseloltaan. Maaliskuussa järjestetyt ERJ:n alaiset kilpailut olivat ensimmäiset niin tallin kuin omistajankin historiassa. Hirttivaaran ensimmäinen kasvatti Kukkiksen Velmuilijatar syntyi toukokuussa ja kesän mittaa syntyi muutama varsa lisää. Suomenhevosten lisäksi tallin ensimmäisen vuosipäivän kieppeillä laitumilla kirmasti myös amerikanponeja, knabstrupeja, arabeja, hannovereja sekä ahaltek. Lokakuussa tallin vääränrotuiset hevoset kuitenkin muuttivat pois vasta perustettuun Sîr Angreniin, silloiseen suurtalli Daydreamiin, jossa allekirjoittaneen useat tallinraakileet yhdistyivät yhdeksi suureksi kokonaisuudeksi. Vuoden 2009 aikana Hirttivaaraan syntyi yhdeensä 11 kasvattia, joista kuusi oli suomenhevosia. Kilpailuita vuoden aikana järjestettiin kolmet.

2010 - epäaktiivinen vuosi

Vuosi 2010 oli melkoista hullunmyllyä ja draamaa koko virtuaaliharrastuksen osalta. VRL taukoili koko vuoden, eikä kiinnostus tallia kohtaan ollut missään nimessä sieltä tuotteliaimmasta päästä.Liiton taukoilu oli ehdottomasti painavimpia syitä tämänkertaisen taukoilun taustalla. Heti tammikuussa syntynyt kasvatti jäikin vuoden ainokaiseksi. Kesällä vietettiin tallin kaksivuotissynttäreitä, mutta sen jälkeen talli vajosi remonttitauoksi naamioidulle tauolle. Todellisuudessa tallissa ei tapahtunut mitään lähes puoleen vuoteen. Loppuvuodesta suurin osa tallin ensimmäisistä hevosista siirtyi vihreämmille laitumille ja samalla pohdin myös tallin toiminnan lakkauttamista kokonaan.

2011-2013 - paluu elävien kirjoihin ja monet muutokset

Vaikka lopettamispäätökset pyörivätkin mielessä, talli palasi vuoden 2011 alussa tauoltaan entistä ehompana. Hevosten ikääntymistä oli hidastettu omistajan stressin lievittämiseksi, minkä lisäksi valokuvat saivat vaihtua piirrettyjen tieltä. Vuoden kisabuumi keskittyi kesäkuulle tallin syntymäpäivien tienoille. Vuoden jälkipuoliskolla talliin syntyi neljä kasvattia ja lokakuussa tallin nimi muuttui nykyiseen muotoonsa Hirttivaaraksi. Valjakkopainotteinen tamma Hirttivaaran Tähtiralli oli ensimmäinen uuden kasvattajanimen (Hirttivaara, etuliite) alle syntyneistä kasvateista.

Vuoden vaihtuessa paluun jälkeinen innostus kului melko nopeasti pois ja alkuvuosi 2012 sujui normaaliin tapaan melko epäaktiivisesti. Hevosilla ei kilpailtu juuri yhtään eivätkä ne saaneet varsoja. Toukokuun lopulla Hirttivaara muuttui yksisivuiseksi talliksi, joka helpottaisi sivujen päivittämistä. Ylläpidon opiskelu ja opiskelija-asuntolaan muutto sekä teini-iän myrskyisät mielialanvaihdokset vaikuttivat selkeästi tallin aktiivisuuteen kielteisesti.

Kesä-heinäkuussa muutama tallin nuorista hevosista käytettiin ensimmäistä kertaa tallin historian aikana Virtuaalisten Suomenratsujen varsa-arvioinnissa, josta mukaan tarttui lähinnä kolmospalkintoja. Hirttivaara hyväksyttiin myös em. laitoksen kasvattajalistalle. Kesän ja syksyn aikana tallin hevoset niittivät menestystä etenkin valjakkoajossa ja vuoden lopulla tallin hevoskanta oli monipuolisimmillaan - tallista löytyi ratsuja, pienhevosia, ravureita sekä työhevosia. Vuoden 2012 aikana Hirttivaaraan syntyi seitsemän kasvattia ja kilpailuita järjestettiin seitsemän kappaletta.

Vuoteen 2013 jatkettiin samalla tahdilla kuin mihin edellisenä vuonna jäätiin: hevosilla kilpailtiin melko ahkerasti VSR:n alaisissa kilpailuissa, ravurit edustivat tallia aktiivisen epäaktiivisesti raveissa ja työhevoset työkilpailuissa. Maaliskuussa ruunikonkimo estetamma Kukkiksen Kastehelmi muutti tallin ensimmäisenä kasvattina maailmalle opiskelijaystäväni hoteisiin. Heinäkuussa juhlittiin Hirttivaaran viisivuotista taivalta viiden eri lajin parissa viisipäiväisellä kisaviikolla. Hieman tämän jälkeen heinä-elokuussa ulkoasu koki suuremman muutoksen laajentaessani jälleen tallin sivuja. Loppuvuodesta tallin aktiivisuus laski jälleen kerran omistajan koulukiireiden sekä aikaisemmin kuluvana vuonna tapahtuneen täysi-ikäistymisen johdosta. Talli jäikin lyhyelle, ilmoittamattomalle tauolle. Vuoden saldo oli 12 kasvattia ja viidet kilpailut.

2014-2016 - Hirttivaaran tulevaisuus selkeytyy ja talli käy läpi kultavuosiaan

Heti alkuvuodesta 2014 Hirttivaaraa ruvettiin kunnostamaan jälleen kerran uuteen uskoon ja esimerkiksi hevosmäärää karsittiin lopettamalla vanhempia hevosia ja laittamalla muutamia nuorempia myyntiin. Myös ravihevosista päätettiin luopua, joskin osa näistä jäi edelleen tallin omistukseen ja vaihtoivat painotustaan yleisratsuiksi tai työhevosiksi. Alkukesästä websin kanssa ilmaantuneiden ongelmien vuoksi Hirttivaara siirtyi omalle sivutilalleen. Ulkoasua vaihdettiin pariin otteeseen ja ikääntymistä nopeutettiin niin, että kaksi reaalikuukautta vastasi yhtä virtuaalivuotta. Lisäksi ylläpito alkoi vihdoin ja viimein hieman ymmärtää, mitä virtuaaliharrastukseltaan sillä hetkellä haluaa ja se näkyi tallin toiminnassa ja aktiivisuudessa: tehdään mitä itse halutaan, millä aikataululla itse halutaan ja mikä tärkeintä - harrastetaan itseä, ei muita varten.

Kesällä 2014 Hirttivaara olikin täynnä aiempaa menestyneempiä ja lupaavampia hevosia, näistä mainittakoot näyttelyissä pärjännyt monitoimiori Tulikello (PP-MVA, PKK-V, FF, SLA-II, YLA2, SV-III, Jälk. B) sekä tulevaisuudentoivot ori tulevaisuudentoivot ori Hirttivaaran Ristipisto ja tamma Kukkiksen Elovalkea. Loppukesällä tallin ulkoasu muuttui sinisävyiseksi ja melko yksinkertaiseksi, mutta marraskuun puolen välin tienoilla vaihdoimme tallin värimaailmaa ensi kertaa beigeksi/vaaleanruskeaksi. Vuoden aikana Hirttivaaraan syntyi yhteensä yhdeksän kasvattia ja kilpailuja järjestettiin kolmet. Lisäksi tallilla järjestettiin irtohypytystilaisuus nuorille hevosille ja kesällä orilaitumelle otettiin myös vieraita hevosia.

Vuoden 2015 Hirttivaara jatkoi samalla mallilla, kuin mihin edellinen vuosi oli päätetty. Hevosia kilpailutettiin entistä enemmän porrastetuissa kilpailuissa ja tilausvarsat jatkoivat matkaansa maailmalle. Keväällä tallia odotti jälleen ulkoasunvaihdos, tällä kertaa pinkin ja harmaan sävyihin. Ulkoasua vaihdettiin uudelleen vielä alkutalvesta, mutta väriskaala pysyi melko lailla entisellään. Hirttivaaran seitsemänvuotissynttäreitä juhlittiin heinäkuun alussa PKK:n alaisilla näyttelyillä ja myöhemmin saman kuun aikana järjestettiin irtohypytysviikonloppu nuorille hevosille. Joulukuussa järjestettiin Joululoikka- estekilpailut, jotka on aiemmin järjestetty aivan tallin alkuaikoina, vuonna 2009. Kasvatteja vuoden aikana syntyi yhteensä yhdeksän, joista viisi lähti maailmalle. Lisäksi yksi syntyneistä kasvateista oli 50. kasvattimme, ori Hirttivaaran Höpönpöpön. Lisäksi hevoshankintoja tehtiin myös muilta talleilta - hankimme mm. vihdoin kasvatin Viehättävästä (tamma Viehättävän Helmi-Liito), joka on aikoinaan toiminut suurena inspiroijana etenkin Hirttivaaran historian alkuvuosina.

Vuoteen 2016 tultaessa toimintaa jatkettiin jälleen kerran pitkälti samoissa merkeissä, mihin edellinen vuosi oli taputeltu. Olin vihdoin melko tyytyväinen Hirttivaaraan kokonaisuutena ja vuosien työ oli hiljalleen alkanut näkyä hevosissa ja niiden kehityksessä esimerkiksi niiden parempana menestyksenä laatuarvosteluissa sekä tietenkin tilausvarsojen sekä kasvattien myynnin kasvaneessa menekissä. Onnistumisentunteista ja kaikesta muusta huolimatta IRL-elämän suuret muutokset alkoivat kuitenkin vaikuttaa jälleen hieman negatiivissävytteisesti koko harrastukseeni, joka näkyi hienoisena taantumana myös Hirttivaaran toiminnassa. Kasvatteja syntyi kuitenkin myös vuoden loppupuoliskolla ja joulukuussa järjestettiin jälleen Joululoikka -kilpailut, tällä kertaa kolmatta kertaa. Koko vuoden saldo kasvattien osalta oli huikeat 18 kasvattia. Kilpailuita järjestettiin vuoden aikana kolmet, minkä lisäksi nuorille hevosille tarjottiin toukokuussa jälleen irtohypytysmahdollisuus.

2017-2018 - kymppisynttärit lähestyvät

Vuosi 2017 alkoi hieman hiljaisemmissa merkeissä. Motivaatio tätä harrastusta kohtaan oli jälleen omalta osaltani melko pohjalukemissa, pääasiassa melko masentavan IRL-elämäntilanteeni vuoksi. Hirttivaara viettikin noin kolme kuukautta hiljaiseloa, minkä aikana hevosilla ei tehty juuri mitään. Huhtikuussa tallin kanssa ruvettiin jälleen hieman aktivoitumaan uusien varsasuunnitelmien turvin. Marraskuussa talli palkittiin AB-luokan kasvattajana VST:n toimesta. Vuoden aikana Hirttivaarassa syntyi yhteensä 11 kasvattia, joista kaksi oli tilausvarsoja, jotka lähtivät maailmalle uusille omistajilleen. Kilpailuja järjestettiin kahdet: tallin syntymäpäiväkilpailut kesällä ja joulun alla jo perinteeksi muodostuneet Joululoikka -kilpailut.

Vuonna 2018 juhlittiin Hirttivaaran kymmenettä toimintavuotta. Alkuvuosi aloitettiin tallin ja hevosten kanssa ihan hyvällä aktiivisuudella ja tekemisen meiningillä melko hektisestä IRL-elämästäni huolimatta ja kesällä juhlistimme tallin syntymäpäiviä. Epäaktiivisuus oli hiipinyt harrastukseeni hiljalleen ennen tätä ja hieman epäonnistuneet syntymäpäiväjuhlat olivat se viimeinen niitti - juhlien jälkeen alkoi siis jälleen hiljaiselo, eikä tallissa tapahtunut jiuuri mitään. Vuoden aikana Hirttivaaraan syntyi melko maltillinen määrä kasvatteja, yhteensä viisi kappaletta, joista kaksi oli tilausvarsoja. Kesällä järjestettiin syntymäpäivänäyttelyt sekä kasvattivalmennus.

2019-2020 - kun hiljaisuus saapuu

Vuosi 2019 oli kuin suora flashback vuoteen 2010. Hirttivaara oli koko vuoden hiljaiselolla. Tosin tällä kertaa hiljaiselon syynä oli oma hiipunut mielenkiintoni virtuaalihevosharrastusta kohtaan sekä IRL-elämän vaikeudet ja kiireet. Jotain pientä aktiivisuutta oli havaittavissa silloin tällöin, lähinnä hevosten kilpailutuksen suhteen, mutta tämäkin oli erittäin epäaktiivista. Kasvatteja vuoden aikana syntyi yksi tamma, sekin heti alkuvuodesta maaliskuussa. Mitään toimintaa tallilla ei vuonna 2019 järjestetty.

Tauko jatkui vuoteen 2020 tultaessa. Alkuvuonna tallissa ei tapahtunut yhtikäs mitään, kuten ei virtuaalihevosharrastuksessani ylipäätään. Ajattelin lopettamista ja sitä, kuinka paljon helpompaa elämä sen jälkeen olisi, mutten siihen kuitenkaan kyennyt. Kesän aikana sain jonkinlaisen palon jälleen virtuaalihevosia kohtaan, mutta paluu pitkän tauon jälkeen oli vaikeaa. Minua pelotti, millainen vastaanotto paluullani olisi, miten minuun suhtauduttaisiin. Tekemistä oli rästissä niin paljon. Kävin Hirttivaaran hevoset läpi ja muutama vanhempi hevonen jouti kuoppaan. Kasvatteja vuoden aikana syntyi kolme, mutta toimintaa ei tänäkään vuonna järjestetty ollenkaan. Vaikka olin tehnyt paluun virtuaalihevosharrastuksen pariin, Hirttivaara jäi hevoskannan läpikäynnin jälkeen jälleen paitsioon keskittyessäni Sîr Angrenin ja sen valtavan hevosmäärän tuomiseen ajan tasalle.

2021-2022 - uuteen nousuun ja katse kohti tulevaisuutta

Vaikka Hirttivaarassa ei ollut tauolta paluun jälkeen tapahtunut paljoakaan, sydämeni sykki silti suomenhevosille ja Hirttivaara oli jatkuvasti mielessäni. Häpesin ja olin harmissani siitä, miten huonoon kuntoon pitkäikäisin ja tietyllä tapaa myös tärkein tallini oli päätynyt. Vaikka tarkoitukseni oli saada ensin Sîr Angren ajan tasalle ja keskittyä vasta sitten Hirttivaaran uuteen tulemiseen, aloin helmikuussa 2021 suunnitella tallille hiljalleen uutta ilmettä. Tämä käsittäisi mm. uuden ulkoasun ja täysin uusitut tekstit, muutoksia tallin miljööseen sekä hevosten ikääntymiseen. Taatakseni tallin paremmat selviytymismahdollisuudet tulevilta epäaktiivisilta kausilta, päätin ottaa valokuvat piirroskuvien rinnalle - tai ehkä paremminkin tehdä tallista jälleen valokuvallisen, mutta jättää piirroskuvat valokuvien rinnalle. Vuosi 2021 olikin Hirttivaaran osalta erittäin menestyksekäs: kasvatteja syntyi yhteensä 16, kesällä järjestettiin tallin syntymäpäivien aikoihin irtohypytystilaisuus ja joulukuussa heräteltiin henkiin Joululoikka-estekilpailua.

Vuoteen 2022 siirryttäessä tahti jälleen hiipui, tosin osittain siitä syystä, että kaikki tarvittavat uudistukset oli saatu tehtyä. Taustalla kyllä tapahtui lähes jatkuvasti; hevosten kanssa kilpailtiin ja niitä ilmoiteltiin erilaisiin arvostelutilaisuuksiin. Alkusyksystä tallin ulkoasu koki pientä freesausta, joskin rakenteellisesti se pysyi pitkälti aikaisemman kaltaisena.

Entiset hevoset