Duck You 5594


© Franz Venhaus (CC BY-ND 2.0)
Nimi: Duck You 5594 "Daami" Rekisterinumero: VH15-031-0676
Rotu, skp: suomalainen puoliverinen, tamma Kasvattaja: Sîr Angren, VRL-05594
Säkä, väri: 169cm, musta (Ee/aa) Omistaja: Sîr Angren, VRL-05594
Syntymäaika: 10.03.2015 FI Painotuslaji: kouluratsastus
Ikä: 29v (04/21)*, n. 3kk=1a** Koulutustaso: KO. Grand Prix
Saavutukset: KRJ-I, KV-I, VAR-I, Pf.

Virtuaalihevonen | A SIM-game horse | * 4v 10.07.2015, ** 4v asti n. 1kk=1a

✝ Kuollut 20.06.2021
(lopetettu vanhuuden vaivojen vuoksi)

KV-I saavutettu 20.06.2015 (7 + 3 + 1 + 3 + 1 + 39,5 = 54,5p) LKV2, Paras puoliverinen (3v)
VAR-I saavutettu 15.07.2015 (10 - 15 - 15 - 5 - 5 = yhteensä 50 pistettä) (4v)
Preferent (yhteensä 59%)
KRJ-I, helmikuun 2021 tilaisuus (6 + 38 + 25 + 16 + 15 = 100)

Luonne

Hoitotilanteissa Daami on pohjimmiltaan ihan peruskiltti otus, muttei näytä näitä tätä hyvää ominaisuuttaan ihan jokaiselle. Yleensä hoitajaa odottaa karsinassa myrtsi ja mulkoileva musta tamma, joka ei anna laittaa riimua päähän tai pysy paikoillaan harjauksen aikana. Suosikki-ihmisilleen (joita on harvassa) tamma malttaa olla yhteistyöhaluisempi, ja välillä jopa vähän hörähtääkin kiintymyksen merkiksi. Hieman arempaa hoitajaa tamma pomottaa häpeilemättä, ja heittäytyy tällöin tavallista hankalammaksi. Vanhempiensa tapaan Daami kutisee herkästi etenkin mahan alta, eikä näin ollen juurikaan pidä tuon alueen harjaamisesta. Muutenkin liian hempeä ja kutitteleva harjaustapa saa tamman vain entistä kiukkuisemmaksi. Suitsiessa nostaa päänsä niin korkealle kuin suinkin pystyy.

Taluttaessa tamma malttaa yleensä kävellä melko rauhallisesti. Tietenkin jos tammalla ei ole minkäänlaista kunnioitusta taluttavaa ihmistä kohtaan, se saattaa kävellä ihan kylmän tyynesti tämän ylitse tai muuten porsastella. Daami ei voi sietää tallimme maskottiaasia, joten tuon yksilön kohtaamista kannattaa tämän tamman kanssa välttää.

Ratsuna Daami on yleisesti ottaen melko herkkä ja sillä on luonnostaan hyvä eteenpäinpyrkimys. Kokeneen ratsastajan kanssa Daami taipuu jos jonkinlaisiin kiemuroihin pysyen koko ajan hyvin kuulolla ja vastaten apuihin salamannopeasti. Voisipa sanoa, että tamma ihan totisesti yrittää miellyttää ratsastajaansa. Kokemattomamman ja vähänkään epäröivän kuskin kanssa tamma heittää ihan leikiksi säpsyen kaikkea ja kaikkia, jolkotellen samalla ympäri kenttää ilman, että ratsastaja saa tammaan minkäänlaista kontaktia. Daami ei myöskään voi sietää kentällä mahdollisesti pörrääviä poniratsukoita, jotka kannattaakin tämän tamman kanssa kiertää kaukaa. Daami on todellinen shownainen, ja se valokuvaajia tai muuta yleisöä nähdessään laittaa itsensä yleensä likoon 101%:sti.

Matkustajana Daami on yllättävän toimiva. Luottoihmisen perässä tamma kävelee kuljetusautoon reippaasti ja varmasti. Matkaseuran kanssa täytyy tietenkin olla tarkkana, mutta yleisesti ottaen Daami matkustaa kyllä ihan tyytyväisenä, kunhan sillä on riittävästi ruokaa turvan edessä ja vieressä joku tamman hyväksynnän saanut hevoskaveri. Kuljetusautosta Daami kopsuttelee rauhallisesti pois. Kilpailupaikalla tamma ei pahemmin hätkähdä ihmis- ja hevospaljoutta. Niitä inhoja poneja tamma kyllä mulkoilee pahasti ja jos sellainen kääpiö sattuu turhan lähelle tamman omaa tilaa, Daami häätää sen kyllä pois tavalla tai toisella. Tarkkuutta, siis!


Suku

i. Daiquiri 'If
VH12-031-0011 / m fwb 173cm
koulupainote (GP)

VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I
ii. Snow Crocodile '66
VH11-031-0439 / trn fwb 171cm
iii. Gobrian
VIR MVA Ch, KRJ-I
iie. Fatal Tempter SIN
VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-I, YLA2
ie. Hairmetal Dusk
VH05-031-0244 / rt fwb 170cm
KRJ-I
iei. Meteor BTR
KRJ-I
iee. Ladyrock Drab
KRJ-II
e. Sokerikuun Duckzilla
VH14-031-1061 / rn fwb 168cm
koulupainote (GP)

KRJ-II, VPVL-I, YLA1, KVJ A, Pr.
ei. Let's Duck Sammy&Dean Vegas
VH14-031-0383 / m fwb 169cm
Ch, KTK-II
eii. K.N Scandal
VIR MVA Ch
eie. Appletiti SIN
ee. Witzelsucht XII
VH14-031-0495 / trn fwb 166cm
KRJ-II
eei. Jippikayjei K-12
eee. Woolgather AN

isälinja Richbourg (6) / emälinja Black Tears (5)

Näytä/piilota laajennettu sukutaulu

Jälkeläiset

Periyttää..
  • hyvää eteenpäinpyrkimystä
  • herkkyyttä
  • hieman hankalaa luonnetta

Kilpailukalenteri

Porrastetut kilpailut

  • KRJ kouluratsastus / kilpailee
    maksimitasto 10

Tarkista ominaisuuspisteet & kilpailustatistiikka.


Päiväkirja

20. kesäkuuta 2015 | Nuorten kouluhevosten laatuarvostelussa
Daami käytiin tänään esittämässä KRJ:n järjestämissä nuorten kouluhevosten laatuarvostelussa kolmivuotiaiden luokassa. Tamman osalta päivä sujui oikein hienosti Daamin napatessa mukaansa KV-I -palkinnon. Tämän lisäksi musta tammamme oli myös tilaisuuden paras puoliverinen ja oman ikäluokkansa toinen luokkavoittaja. Daamista oollaankin erittäin ylpeitä!

Arvostelupäivä aloitettiin rakennearvostelulla, josta tamma sai ihan mukavat seitsemän pistettä. Seuraavaksi arvostelun kohteena oli askellajit. Daami sai käynnistään ihan ookoo kolme pistettä, ravistaan vaatimattomasti vain yhden pisteen ja laukastaan niinikään ihan tyydyttävät kolme pistettä. Lisäksi tamma sai askellajiosiosta yhden lisäpisteen. Hieman heikot askellajipisteet tänään, tamma ei siis ollut aivan parhaimmillaan. Suvustaan tamma sai hienosti 39,5 pistettä. Daamin yhteispistemäärä oli 54,5 pistettä, jotka oikeuttivat jo mainittuun KV-I -palkintoon.

15. heinäkuuta 2015 | Varsa-arvioinnissa
Daami osallistui tänään virtuaalisen varsa-arvioinnin heinäkuun arviointitilaisuuteen, mikä oli samalla koko laitoksen ensimmäinen tilaisuus. Tamma nähtiin nelivuotiaiden luokassa. Arviointipäivä aloitettiin tuttuun tapaan rakennearvostelulla, josta tamma sai hienosti täydet 10 pistettä. Samalla arvioitiin myös sukulaisia, ja tästä osiosta tamma sai 15 pistettä. Koo tilaisuuden ajan kestäneestä käytöskokeesta Daami sai täydet 15 pistettä, mikä oli meille kieltämättä pieni yllätys. Lisäksi Daami sai täydet pisteet myös liikkeiden arvioinnista sekä päivän päättäneestä helppo B -tasoisesta ratsastuskokeesta - eli 5 pistettä kummastakin. Loistavan päivän päätteeksi tammalla oli kasassa 50 pistettä, mikä oikeutti ensimmäiseen palkintoon. Tuloksia tarkastellessani kävi myös ilmi, että tammalla oli oman ikäryhmänsä parhaat pisteet.

28. lokakuuta 2015 | Kouluvalmennus (valmennuskutsu, valmensi AK)
Daami, tämän valmennuksen ainut tamma, kulki hyvin rennosti maneesiin sisään ja otti vastaan tervehdykset tovereilta. Alkukäyntien aikana Daami venytti käynnissä hyvin askelta ja näytti nauttivan rauhallisuudesta. ”Noniin, aloitetaas heti yhteisesti tämä valmennus! Tehdään niin että tulette ensin käynnissä pitkillä sivuilla loivaa kiemurauraa ja vähän taivutellaan ja asetellaan hevosia oikein päin ja lyhyillä sivuilla siirrytte sitten hetkeksi raviin.” Ratsastit hyvin rauhallisin ottein ja tamma taipui ja asettui hyvin. Huomautin teitä kuitenkin vähän laahaavasta käynnistä. ”Herättelet vähän Daamia tähän päivään tuossa ravipätkällä, ettei se ihan löntystele.” Raviin Daami siirtyi hyvin reippaasti. Käyntiin siirtymisessä ja sen jälkeen ratsastit hyvin tammaa aktiiviseksi ja seuraava käyntipätkä olikin jo paljon parempi. Vaihdoimme sitten tehtävän askellajit toisinpäin, eli lyhyillä sivuilla käynti ja pitkillä ravi. Daamilla oli oikein hieno ravi jota se esitteli mielellään. ”Tinúvel varo ettei kätesi lähde nousemaan liian ylös siirtymisten aikana! Istu painavasti satulaan ja yritä ratsastaa siirtymiset vahvemmin istunnan kautta.” Seuraavalla kierroksella huomauttelin hieman vielä kädestä, mutta muuten suoriuduitte oikein mallikkaasti.

Pienten välikäyntien jälkeen tehtävänä oli H-I-E kiemuraura (toisella sivulla B-I-M), johon lisätään I-kirjaimen kohdalle voltti sisäkäden puolelle. Ravissa tullaan voltti, laukassa lyhytsivu ja käynnissä muut kohdat. Sait Daamin kulkemaan siirtymiset tasapainoisesti ja täsmällisesti, voltit meinasivat jäädä hiukan liian isoiksi. ”Ulkoavut heti hereillä kun tulet voltille! Saat taivuttaa sisäpohkeella vielä enemmän, mutta älä unohda ulkojalkaa! Anna Daamin ravata vähän reippaammin vielä, ettei ravista tule sipsuttamista!” Pidit hyvin siirtymisissä jalat Daamin kylkien lähellä ja aloit käyttämään vatsalihaksia aktiivisemmin. Laukkapätkät sujuivat hyvässä rytmissä vaikka Daami olisi mielellään laukannut pidempää pätkää. Loppuun jätimme käynnin kokonaan pois ja teimme vain ravi- ja laukkasiirtymisiä nii, että molempiin suuntiin tehdään lävistäjät kulmasta kulmaan laukassa, keskellä laukanvaihto ja lyhyet sivut ratsastetaan ravissa ja pysähdys keskellä. ”Käytä enemmän sisäpohjetta, kun taivutat kulmaan ja tee vatsalihaksia hyväksi käyttäen pidätteitä, ettei vauhti kiihdy liikaa!” Daami laukkasi todella nättiä laukkaa ja se näytti olevan todella hyvin kuulolla. Laukanvaihto onnistui hyvin, vähän huomautin eteenpäin nojaamisesta laukanvaihdossa mutta muuta sanomista ei ollut. Pysähdykset sujuivat oikein mallikkaasti, valmistelit tamman niihin hyvin ja maltoitte seistä hetken paikalla. Lisäsimme sitten lävistäjille kolme laukanvaihtoa joka toisille askelille. Tulitte hyvässä kootussa laukassa lävistäjälle ja ensimmäinen vaihto sujui hyvin, toista vaihtoa et valmistellut ihan niin hyvin ja Daamille tuli avut hieman yllättäen, joten vaihtokin oli hätäinen. ”Nyt korjaa istuntasi pystympään ja ratsasta tasaisessa rytmissä käyttäen paljon jalkaa.” Keskityit paremmin tehtävään ja valmistelit kaikki vaihdot hyvin. Homma alkoi sujua teiltä hyvin, joten annoin luvan jatkaa loppuverryttelyyn.

20. joulukuuta 2015 | Kyvyt esiin - joulutapahtumassa Hukkapurossa (kutsu)
Daami oli toinen Rautkymiä edustamassa olleista hevosista Hukkapurossa järjestetyssä Kyvyt esiin-joulutapahtumassa. Tamma oli puunattu edellisenä iltana ja loimitettu huolella, että aamulla riittäisi pelkkä pikainen harjaussessio. Kun tamma oli puunattu edustuskelpoiseksi ennen kukonlaulua, lastasimme Daamin ja sen emän Ankan kuljetusautoon ja huristelimme kohti Hukkapuroa. Perillä kilpailupaikalla Daami oli aluksi erittäin jännittyneen oloinen, mutta ruahoittui pikkuhiljaa. Asiaa auttoi varmasti myös sekin, että jo kilpailupaikan hälinään tottunut äiskä oli mukana matkassa päästen näyttämään tyttärelleen esimerkkiä hyvästä käytöksestä.

Daamin kanssa starttasimme hyvän verryttelyn jälkeen päivän toisessa luokassa, joka oli vaativa A-tasoinen luokka ja avoin 6-vuotiaille puoliverisille. Jännitystä oli selkeästi ilmassa, osittain ehkä myös ratsastajan suunnalla, joten ihan täydelliseen suoritukseen emme päässeet. Toisaalta rata ei mennyt ihan penkin allekaan, vaikka sijoitus oli neljäs yhteensä kuuden kilpailijan joukossa.

20. tammikuuta 2016 | Esikoisvarsa syntyi
Tarkoitukseni ei ollut vielä hankkia Daamille jälkikasvua, mutta kun sopiva ori sattui osumaan silmiini, tämä päätös oli pyörrettävä. Tämä upea isäkandidaatti on upea musta suomalainen puoliveriori Sokerikuun Long Lost Lore, joka on palkittu KRJ:n laatuarvostelussa toisella palkinnolla. Daami tiinehtyi hyvin, eikä kantoaikana tullut mitään ongelmia. Daami kuitenkin keksi pyöräyttää varsansa maailmaan etuajassa näyttämättä juuri ollenkaan varsomisen merkkejä, joten aamutuimaan tamman vierellä karsinassa torkkunut suurikokoinen tammavarsa oli meille hienoinen (mutta iloinen!) yllätys. Varsominen lienee kuitenkin sujuneen hyvin ja varsa sekä Daami vaikuttavat hyvinvoivilta ja erittäin tyytyväisiltä. Musta tammavarsa, joka sai nimekseen emälinjansa ankka-teemaa kunnioittaen Toodaloo Motherducker 5594, on kovasti emänsä oloinen tapaus. Moonaksi kutsuttu tulokas pääsee tulevaisuudessa kilpailemaan vanhempiensa tapaan kouluratsastuksessa.

22. maaliskuuta 2018 | Kuulumisia
Pitkästä aikaa pääsemme kuulemaan Daamin kuulumisia! Tamma on saanut elellä rutiinientäyteistä elämää, aktiivisen epäaktiivisesti samalla kisaten. Tällä hetkellä Daami on KRJ:n alaisissa porrastetuissa ratsastuskilpailuissa vaikeustasolla 9, eli melko lailla loppusuoralla kilpauransa suhteen. Pari pientä ponnistusta vielä ja kilpaura on paketissa ja tamma voidaan toimittaa KRJ:n laatuarvosteluun.

Jälkikasvua Daamille ei valitettavasti ole esikoisvarsansa Moonan jälkeen siunaantunut. Omaan talliin mustasta tammastamme ei ole enempää varsoja edes suunnitteilla, mutta tilaus- ja leasingvarsoja siitä on kyllä saatavilla kaikille halukkaille.

Mitään sen suurempia tavoitteita tai suunnitelmia Daamin tulevaisuudelle ei KRJ:n laatuarvostelua lukuun ottamatta ole. Laatuarvostelukäyntiä varten valmistaudutaan lähinnä kilpailemalla tamma porrastetuissa maksimitasolleen ja tekstejä päiväkirjaan kirjoittaen. Kolmospalkintoa olemme vähintäänkin tavoittelemassa ja se ainakin tulee laatuarvostelusta aikanaan tarttumaan mukaan, mutta haaveissa olisi tietenkin saada hienolle tammalle hieman kirkkaampi palkinto.