Esittely

Trullinummen tiloihin mahtuu yhteensä 12 hevosta. Tallipihan huomiota herättävin rakennus on oleellisesti vanha valkoinen talli. Tämän lisäksi tallipihassa on kolmen ulkokarsinan siirtotalli kolmelle hevoselle, muutama tarha, kenttä sekä hieman sivummalla pihattonavetta sekä ulkoilualueita ja laitumia naudoille. Polkuja metsään lähtee vähän joka kulmalta, tosin suosituin, vanhalle metsäautotielle vievä reitti lähtee lantalan vierestä. Eläimillämme on tilavat tarhat, joissa on luonnollista suojaa sateita ja auringonpaahdetta vastaan. Omistajaperheen talo sijaitsee aivan tallin tuntumassa, ns. pihatien toisella puolen.




2. kuva © flickr / Dave_S. (CC BY 2.0, uudelleenrajattu)

Ohjeita & sääntöjä

  • Huolehdithan käyttämäsi varusteet paikoilleen ja lakaiset käytävän ja pesukarsinan käytön jälkeen
  • Jokainen siivoaa hevosensa jätökset kentältä sekä kulkureiteiltä
  • Tallin eläimille ei saa antaa herkkuja tai mennä tarhoihin/karsinoihin ilman lupaa
  • Omien koirien tuominen tallialueelle vain henkilökunnan luvalla
  • Tupakointi on tallin alueella kielletty

Tsekkaa myös nämä!

Tallirakennukset

Trullinummen talli on alunperin ollut tiilestä muurattu ja valkoiseksi kalkittu riihi. Vanha rakennus kunnostettiin ja muutettiin talliksi vuosituhannen vaihteessa ja nyt sieltä löytyy karsinapaikat yhdeksälle hevoselle. Karsinoissa on puoliovet, joten hevoset saavat tiirailla käytävän tapahtumia esteettä. Hevoset näkevät myös vierustoverinsa, mutta väliseinän kalterit takaavat jokaiselle karsinarauhan. Karsinoiden perusvarusteluun kuuluu ruokakaukalo, suolakivi telineineen sekä juoma-automaatti. Tallin alakerran toisessa siivessä, ns. poikien puolella, on pesukarsina. Lisäksi alakerrassa on tilat rehuille sekä heinälle. Yläkerrasta löytyy varustehuone ja wc, mihin kuljetaan piskuisen makuutilan lävitse. Makuutilassa on kerrossänky, joka mahdollistaa myös tallilla majoittumisen yön yli.




2. kuva © Elisan vapaat (CC BY-NC-SA 2.0, uudelleenrajattu), 3. kuva © AK

Tallin ulkopuolella pääovien välissä on harjauspuomi, joten hevoset voi hoitaa ja varustaa myös ulkosalla. Tallin seinässä on vesipiste ja siinä vesiletku, jonka pituus riittää kahteen lähimpään tarhaan. Kahteen kauimpaan tarhaan vedet joutuu viemään kastelukannuilla tai ämpäreillä, mutta niiden kuljettamista helpottamaan on tallin kulmalle parkkeeratut maitokärryt. Niiden avulla kuskataan hevosille myös hienät ja väkirehut tarhoihin.

Tallin päädyssä sijaitsee kolmen hevosen siirtotalli. Siirtotallin karsinoiden ovet ovat puoliovet, joiden yli hevoset voivat tarkkailla tallipihan elämää. Tarvittaessa ovien yläosan saa myös suljettua. Karsinoiden välillä on kalterit, joten hevoset näkevät toisensa, mutteivät pääse härnäämään naapureitaan. Siirtotallin perusvarusteluun kuuluu ruokakaukalo, suolakivi telineineen sekä juomakuppi, johon tosin täytyy kantaa vedet sisältä tallista. Siirtotallin hevosten varusteita säilytetään tallin yläkerran satulahuoneessa, mutta hevosten riimuja ja -naruja voi halutessaan säilyttää karsinoiden ovissa olevissa koukuissa.




1. kuva © flickr / Kanta-Hämeen kuvapankki, 2. kuva © flickr / Sami Tikka (CC BY-NC-SA 2.0, uudelleenrajattu), 3. kuva © Elisan vapaat (CC BY-NC-SA 2.0, uudelleenrajattu)

Päivärutiinit

  • Aamuruokinta (heinä + väkirehu) klo 6.00
  • Tarhaus ja karsinoiden siivous aloitetaan noin klo 8.00
  • Aamupäiväheinät tarhaan/karsinoihin klo 11.00
  • Mahdollinen tarhavaihto klo 13.30
  • Iltapäiväheinät tarhaan/karsinoihin klo 16.00
  • Hevoset sisälle kelistä riippuen klo 18-21.00
  • Iltaruokinta (heinä + väkirehu) klo 21.00

Kaikki yllä mainitut ajat ovat suuntaa-antavia, mutta pyrimme pysymään suunnitellussa aikataulussa. Hevosia liikutetaan aina, kun on aikaa, kuitenkin mielellään ruoka-aikojen välillä.

Muuta huomioitavaa

  • Ruoka- ja juomakipot sekä suolakiviteline puhdistetaan viikon-kahden välein
  • Tarhat siivotaan kerran viikossa

Talli on avoinna vierailijoille ainoastaan tapahtumien aikaan tai sopimuksen mukaan.

Ulkoilu & ratsastusmahdollisuudet

Tallin pihassa on neljä sähkölankatarhaa. Tarhojen kaikille sivuilla on lisäksi vahvikkeena yksi lankkuaitakerros. Kaikki tarhat sijaitsevat osittain metsässä, tarjoten näin hevosille luonnollista suojaa ötököitä ja säätä vastaan. Hevoset pyritään tarhaamaan aina vähintään pareittain, ideaalitilanteessa tietenkin vähän isommissa porukoissa, mutta tarvittaesa hevonen voidaan tarhata myös yksin. Hevosemme viettävät ensisijaisesti koko päivän ulkona ja tulevat sisälle vain öiksi. Keväällä, kesällä ja syksyllä hevoset voivat viettää hyvillä keleillä joskus myös yönsä ulkona.




3. kuva © saippua.kuvat.fi

Tallin hiekkapohjainen, lankkuaitainen kenttä on kooltaan noin 22 m x 42 m. Kentän molemmissa päissä on pienet valot, jotka valaisevat kenttää juuri sopivasti, että siellä voi ratsastella myös iltasella ja pimeän aikaan. Estekalustomme on melko vaatimaton ja se koostuu parista kavaletista, kahdesta tolppaparista sekä muutamasta puomista.

Tallin kulmalta lähtee reitti metsään. Metsässä kulkee vanha, jo osittain umpeenkasvanut metsätie - vanha taksvärkkitie, jota pitkin taksvärkkiläiset ennen vanhaa kulkivat töihin läheiselle kartanolle. Metsäautotien kokonaispituus on pari-kolme kilometriä. Tämän lisäksi metsässä risteilee paljon metsäpolkuja. Myös hiekkatiellä voi ratsastaa, sillä liikenne on melko harvaa ja autoilijat suhtautuvat ratsukoihin pääasiassa myötämielisesti. Paikoitellen hiekkatie on kuitenkin hieman kapea. Syksyisin ja talvisin hevosten kanssa pääsee myös ratsastelemaan naapurin omistamille pelloille.




3. kuva © AK

Naudat

Hieman sivussa tallipihan keskuksesta katsottuna on pieni pihattonavetta, "Mansikkila", joka on rakennettu 2010-luvulla. Pihattoa asuttaa pieni lauma suomenkarjaa, jotka saavat keväästä syksyyn ulkoilla vapaasti aakealla laidunalueella. Talvisinkin naudat pääsevät ulkoilemaan omatoimisesti päivittäin, mutta ulkoilualue on pienempi ja ulkoilua voidaan tarvittaessa rajoittaa kelien mukaan. Lannanpoisto suoritetaan traktorilla lantakäytäviä pitkin. Ruokinta tapahtuu käsivoimin ruokintapöydälle. Lypsyä varten on lypsymonttu, jossa lypsy tapahtuu käsin aamuin illoin, jos lypsylle on tarvetta.

Aivan Mansikkilan laidunten tuntumassa on suuremmat laitumet ylämaankarjaa varten. Näiden karvakorvien laitumet sijaitsevat osittain metsässä, mutta luonnollisten suojien lisäksi laitumille on rakennettu myös katoksia lisäsuojaksi.

Nautamme ovat ennen kaikkea lemmikkejä ja tilan maskotteja, joten niiden kanssa pyritään touhuamaan jotakin aina silloin tällöin.




1. kuva © © AK, 3. kuva © yashima / flickr.com (CC BY-SA 2.0)